jan
2

A film egyik jelenetében elmondom (2007-ben), hogy nem örültem igazán annak, hogy Orbán Viktor a Demokratát ajánlotta a jobboldali közönség figyelmébe. A Demokratában ugyanis jelentek meg általam (és mások által) antiszemitának minősített cikkek. A film bemutatója után felhívták a figyelmemet arra, hogy a Magyar Demokrata már régóta kerüli az antiszemita kilengéseket: megnéztem, és örömömre valóban így van.

Néhány hete megkeresett a Magyar Nemzet egyik újságírója, és hosszú interjút készített velem. Megbeszéltük, hogy jóváhagyásra megküldi majd a cikket, majd többet nem hallottam róla.

Az újságíró nagyon nyitott és elfogulatlan volt, a beszélgetés során sok miden szóba került, a "zsidó" ávósoktól kezdve (válaszom erre: a nem zsidó ávósokat miért nem nevezi senki keresztény ávósnak?!) egészen addig, hogy Izraelt "miért nem szabad" bírálni. Ennek kapcsán elmondtam, hogy a kérdést így akkor szokták feltenni, ha valójában Izrael elfogult, egyoldalú, igazságtalan bírálatáról van szó. Jan Slota sem csak "bírálja" a magyarokat és Magyarországot... Példákat is hoztam fel a Magyar Nemzet gyakorlatából. Élek a gyanúperrel, hogy végül is emiatt nem jelentkezett a rokonszenves újságíró: nem nagyon akarózott megmondania, hogy az interjúból nem lesz semmi.

Izrael egyoldalú, elfogult, a tényeket figyelmen kívül hagyó bírálata bizony antiszemitizmus. Természetesen lehet azt válaszolni erre, hogy nem az, csak sajtószakmai hiányosság, képzetlenség. De ahogy Slotáról sem lehet azt mondani, hogy csak Magyarországot nem szereti, a magyarokkal semmi baja, a Magyar Nemzetről sem mondhatjuk, hogy csak Izraelt utálja, a zsidókkal semmi baja. Az csak tetézi a bajt, hogy a Magyar Nemzet hitelessége is csorbát szenved a kiegyensúlyozottság és tárgyilagosság teljes hiánya miatt.

Az alábbiakban a gázai hadművelettről szóló tudósításokkal igazolom ezt a tételt. Először nézzük meg, mi vezetett a konfliktus kirobbanásához:

A háborúhoz vezető út

2005 január: a Hamász bojkottálja a palesztin elnökválasztást, a helyhatósági választáson 118 helyből 77-et megnyer. Szeptemberben a Nyugati parti helyhatósági választáson a Fatah 54%-ot ér el, a Hamász 26%-ot. Izrael kivonul a Gázai övezetből.

2006 január: parlamenti választások, a Hamász 76-43 arányban nyer a Fatahhal szemben. A Kvartett (az EU, az USA, az ENSZ és Oroszország) a további segítség feltételéül szabja, hogy a Hamász ítélje el az erőszakot, ismerje el Izraelt, és tartsa be a korábbi békemegállapodásokat. A Hamász elutasítja ezeket a feltételeket.

2007 február: miután a palesztin belharcok több mint 90 halálos áldozatot követeltek, egységkormány alakul. Ez sem tesz eleget a Kvartett feltételeinek. Júniusban a Hamász újabb 90 halálos áldozatot követelő fegyveres puccsal átveszi a teljhatalmat Gázában.

Egyiptom nem tartja be a gázai kivonulás feltételéül vállalt kötelezettségét, és nem őrzi megfelelően az egyiptomi-gázai határt. A csempészalagutakon át a terroristák és a fegyver korlátlanul áramlanak be Gázába.

2007-ben a Hamász 1300 Kasszám rakétát és 1700 aknát lőtt ki Izraelre Gázából, kétszer annyi lövedéket, mint 2006-ban. Az egyiptomi határ alatti alagutakon 80 tonna robbanóanyagot csempésztek be.

2008: 1571 rakétát és 1531 aknát lőttek ki Gázából Izraelre az év során.

Szderót lakosainak 5%-a tanúja volt Kasszám rakéták becsapódásának; a lakosok 28,4% poszttraumás tünetekkel küszködik; a 13-18 év közötti gyermekek 33,6%-a súlyos tanulási nehézségekkel küzd a folyamatos feszültségtől. Nyolc év alatt 10046 lövedék érte Izraelt, ebből 6300 az izraeli kivonulás, 2005 óta. Terrorista merényletekben ez idő alatt 1356 embert öltek meg, és több mint 9000-en sebesültek meg.

Június: egyiptomi közvetítéssel Izrael és a Hamász hat hónapra tűzszünetet köt.

December: az első 18 nap alatt - amíg a „tűzszünet” még érvényben volt - 83 Kasszám rakéta és 52 akna csapódott be Izraelben. 17-én 12 sérültje volt egy bevásárlóközpont elleni támadásnak.

Az év végére mintegy 750000 Izraeli él a Hamász rakétáinak hatósugarában, az iráni gyártmányú, 40 km-es hatótávolságú Grad rakéták miatt.

A Hamász folyamatosan humanitárius válság előidézésén munkálkodott: április 9-én megtámadta a Nahal Oz-i tüzelőanyag-terminált, ahonnan a gázai erőművet látják el. Folyamatosan támadták azokat a határátkelőket is, amelyeken keresztül élelmiszer, gyógyszer és a nemzetközi segély érkezik az övezetbe. A jelentések szerint az Izraeltől kapott, a mentőautóknak, kórházaknak és erőműveknek szánt jó minőségű üzemanyagot a Hamász hadicélokra elraktározta, míg az utca emberének az Egyiptomból csempészett, rossz minőségű üzemanyag maradt. A Hamász 16-20 ezer embert képes kiképezni és fegyverben tartani. Irán és Szíria folyamatosan pénzeli a Hamász fegyverkezését és az irániak tervezte földalatti bunkerrendszer építését, miközben Gázában a lakosság nagy része a nemzetközi segélyekből él.

Izrael többször blokádot hirdetett, ezzel próbálva visszatartani a Hamászt a rakétatámadásoktól. A blokádok eredménytelenek voltak, mert a Hamász nem állt le a támadásokkal, és a csempészalagutakon át folyamatosan kapta az utánpótlást. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rafahi átkelőt Egyiptom tartja zárva Mahmud Abbász palesztin államfő kérésére és saját jól felfogott érdekében, mert nem akar nyílt terrorista forgalmat a saját határán.

December 19. Lejár a tűzszünet, a Hamász a saját maga által előidézett blokádra hivatkozva nem hajlandó meghosszabbításra.

December 23.: az izraeli hadsereg szóvivője kijelenti, hogy a tűzszünet meghosszabbításának kudarca ellenére tartják magukat a régi szabályokhoz. A Hamász fokozza a támadások számát.

December 26.: Izrael megnyitott öt határátkelőt, 100 teherautó vitt humanitárius segítséget és üzemanyagot. A Hamász 12 lövedéket lőtt ki, az egyik Gázára esett vissza, megölve két gyereket és megsebesítve egy harmadikat.

Gáza ostroma és a Magyar Nemzet

Lássuk, hogyan tudósít a Gáza körül kialakult helyzetről a Magyar Nemzet. Az egyszerűség kedvéért az online (www.mno.hu) kiadást szemelvényezem, amely nem szükségszerűen egyezik szóról szóra a papíralapúval.

2008. december 14. : Iszmail Hanije, a Hamász miniszterelnöke bejelenti, hogy nem fogják meghosszabbítani a tűzszünetet. Az mno ezt „Izrael megsérti a tűzszünetet?” címmel közli.

December 19: megírják, hogy a Hamász nem hosszabbítja meg a tűzszünetet, de kizárólag a Hamász álláspontját ismertetik.

December 20: „A hadsereg is lecsapott, hat hónapnyi csendet követően a Dzsabalija menekülttáborban lőttek rakétát egy állítólagos fegyverraktárra, Hán Júniszban pedig egy gyárat robbantottak fel, ahol szerintük rakétákat állítanak elő.” (Kiemelések tőlem) Nehogy má’ elhiggyük, amit a zsidók mondanak!

December 20: „Izraeli rakétatámadás a Gázai övezetben” címmel tulajdonképpen arról számolnak be, hogy sikerült egy terroristatámadást légicsapással megelőzni.

December 22.: „Irtózatos állapotok Gázában - Izrael gazdasági blokádja szegénységbe taszította a palesztinokat” Ugyanez a cikk tartalma is. Az izraeli álláspontot nem ismerteti, a blokád okát sem.

„Hamász: jogunk van megvédeni magunkat” címmel kizárólag a Hamász álláspontját közlik.

December 24-én végre megírják: „Izrael azért szigorított a határzáron, mert megnőtt a palesztin rakétatámadások száma, mióta a Hamász múlt szombaton felmondta a tűzszünetet.” (Kiemelés tőlem) Legalább implicite elismerik, hogy a Hamász a tűzszünet alatt is lőtt.

December 25.: „Cipi Livni megfenyegette a Hamászt” címmel ezt írják: „A fegyverszünetet a Hamász nem hosszabbította meg, mert Izrael blokád alatt tartotta a palesztin területek határait.” Megint elfelejtették, hogy miért…

December 28.: Viszonylag kiegyensúlyozott tudósítás, amelynek a végére odabiggyesztették az abszolút kiegyensúlyozatlan és nem odavaló iráni álláspontot.

December 29.: Sitkei Levente is megszólal, akitől még soha nem olvastam tárgyilagos cikket Izraellel kapcsolatban. Ő pl. az izraeli rakétaelhárító rakétát is képes volt támadó fegyvernek minősíteni. Igazi kis gyöngyszem, amit összehordott: „Valóban szörnyű lehet úgy élni, hogy bármikor ránk szakadhat az ég, és a házilag összeeszkábált Kasszám rakéta becsapódik a lakott terület környékére. De a féléves tűzszünet előtt is voltak ilyen támadások, még súlyosabbak is, mégsem történt semmi.” Ha Izrael évekig tűrte a rakétatámadásokat, tűrje az idők végeztéig!

„Nem ölt meg Izrael a gyűlölt kisebbségből majdnem háromszázat egy nap alatt, nem árasztotta el tűzzel a városokat.” Izrael gyűlöli az arabokat, ez Gáza elfoglalásának az oka, ezt Sitkei szerint nem is kell bizonyítani.

„Valóban meghosszabbíthatták volna a tűzszünetet, de vajon Izrael tett-e bármit, hogy a Hamász hajlandó legyen erre? A Gázai övezetben az élet pokoli, és ez akkor is Izrael bűne, ha a Hamász elvei nem elfogadhatók demokratikus országokban.” Hamásznak Sitkei szerint csak az „elveivel” van baj, a gyakorlatát nem kárhoztatja. Arról is Izrael tehet szerinte, hogy a Hamász nem hosszabbította meg a tűzszünetet. A Hamász december 19-e, a tűzszünet vége és 27-e, ai izraeli támadás kezdete között közel 300 rakétát lőtt ki. Ezzel kevésbé pokoli lett az élet Gázában?! Ha a Hamász lemondana az erőszakról, akkor nem került volna sor Gáza blokádjára sem. Akkor Egyiptom sem zárná le a rafahi átkelőt. Egyiptom egyébként biztonsági egységeket küldött tűzparanccsal a gázai határra az izraeli támadás megkezdésekor, nehogy arra meneküljenek a terroristavezérek és a lakosság. Egyiptom szerepéről Gáza blokádjának fenntartásában soha egy szó sem esik a Magyar Nemzetben.

A pokoli körülmények akkor sem jöttek volna létre, ha Irán és Szíria dollármilliói nem a terrorista infrastruktúra, hanem a gazdasági élet erősítését szolgálták volna. A

„Pedig a Hamász tevékenységének 95 százaléka nem fegyveres jellegű, teljesen legális, sőt emberbaráti.” Mint korábban leírtam, a Hamász több mint 3100 lövedéket lőtt ki 2008-ban Izraelre. Sitkei szerint ez csak a tevékenysége 5%-a, tehát nyilván 58900 lövedék árát fordították szociális tevékenységre!

December 29: „Az izraeli hadsereg egyik szóvivője arra hivatkozott, hogy szerinte az épületben rakétalövedékeket, robbanóanyagokat gyártanak, amelyeket a Hamász aktivistái használnak Izrael elleni támadásaik során.” "Arra hivatkozott, hogy szerinte..." - Annyira igyekeznek hangsúlyozni, hogy az izraelieknek nem lehet hinni, hogy magyarul is elfelejtenek…

December 30: Közlik a palesztin követség álláspontját, az izraeli nagykövetét „természetesen” nem kérdezik.

„Izrael hallani sem akar a tűzszüneti megállapodásról”

2009. január 1. „Izrael csak állandó tűzszünetről hajlandó tárgyalni” Természetesen ez sem pozitívum.

Január 2. „A Hamász-vezető hét gyermekét is megölték” – ez nem ugyanabban a cikkben szerepel, mint amelyikben megírják: „Palesztin források beszámolnak: korábban az izraeliek telefonon figyelmeztették az ott lakókat a támadásokra, illetve figyelmeztető rakétákat küldenek. Röplapokat is szórnak, melyeken e-mail címet és mobilszámokat adnak meg, amelyeken a hatóságoknak jelenteni lehet a rakétákat kilövő csoportok tartózkodási helyét.” Ez véletlenül stimmel, csak a Hamász-vezető családtagjai a figyelmeztetés ellenére nem voltak hajlandók elhagyni az otthonukat.

Január 3: Idézik az izraeli hadsereg szóvivőjét: „E szakasz célja szétrombolni a Hamász "terrorista infrastruktúráját" a hadműveleti övezetben - tette hozzá.” Nem hiszem, hogy idézőjelben mondta volna! Ez megint az mno szerkesztőinek az izraeli álláspontot hitelteleníteni kivánó beavatkozása.

„A szárazföldi katonai művelet első áldozataként meghalt egy palesztin gyerek, tizenegy további személy megsérült egy izraeli harckocsiból leadott lövés következtében Gáza városában - közölték helyi orvosi források.” Hogyan is kételkednénk abban, hogy gyerek volt az első áldozat! Hiszen megnevezetlen „orvosi” források közölték!

Január 4. „Nem marasztalták el Izraelt - Az Egyesült Államok vétója miatt nem született Izraelt elmarasztaló határozat az ENSZ Biztonsági Tanácsában.” Az nem hír, hogy a Hamászt nem marasztalták el, és nem nyilvánították terrorista szervezetnek…

Január 5.: "Az (Arab) liga vezető tisztségviselője szerint Egyiptom biztonsági okokból nem engedi a segélyszervezeteket a határ közelébe, a humanitárius segélyek bejuttatása pedig azért nem lehetséges, mert Izrael bombázza a határ menti utakat, és a bombázások következtében beomlottak azok az alagutak is, ahol eddig élelmiszert és gyógyszert lehetett bejuttatni Gázába." És a rakéták ugyan hol jutottak be?!

Az összes híradás képanyagai gyakorlatilag kizárólag a Hamász szemszögéből tálalják az eseményeket. Egy árva szó sem esik arról sem, hogy Irán támogatása nélkül a Hamász nem volna képes harcolni, tehát a Hamász Irán egyik eszköze Izrael megsemmisítésére irányuló törekvéseiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszeszsido.blog.hu/api/trackback/id/tr55853060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

16,7% 2009.12.31. 14:26:19

Kedves Gábor!

Sajnálom, hogy csak egy évvel később találtam blogbejegyzésére. De legalább közismert azóta a gázai palesztinirtás mérlege. 22 nap alatt 1400 gyilkosság. Ennek nagyobbik része civil, köztük rengeteg gyerek. Eközben meghalt vagy 10 izraeli, részben baráti tűzben. Uram, ön gyerekgyilkosokat véd, faji alapon! Szégyen.
süti beállítások módosítása